DOMÁCÍ ÚKOL ČÍSLO 11. – obecné zásady posuzování drůbeže
1. Popište, co je to předvýstavní příprava, a jaké jsou povolené předvýstavní úpravy drůbeže.
2. Osvětlete termín standard plemene.
3. Určete jakým systémem je posuzována drůbež v České republice a pokuste se tento systém popsat. Znáte i jiné systémy?
4. Vysvětlete termín posuzování predikátem.
5. Vysvětlete do kdy a kterou drůbež považujeme za mladou ve vztahu k jejímu vývinu a proč.
6. Vysvětlete, do kdy považujeme drůbež za mladou ve vztahu k hmotnosti.
7. Uveďte, ve kterých pozicích oceňovacího lístku drůbeže se může projevit hmotnost.
8. Vysvětlete pojmy plemenný typ, plemenný výraz, tělesný rámec, konstituce (její části, projevy a stupně) a kondice.
9. Jaké znáte typy temperamentu a čím jsou charakteristické?
10. Napište, na které zvíře může být udělena čestná cena. Může být vítězem plemene zvíře s výslednou třídou DB.