Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tip pro adepty

7. 7. 2009

 

Před časem mě a mého kamaráda Lojzu Sedláka navštívili čtyři adepti na posuzovatele drůbeže s tím, že by se chtěli více dozvědět o bojovných plemenech kura, jejich chovu a posuzování. Tato skupina plemen kura je pro mnohé adepty na posuzovatele, ale i stávající posuzovatele poměrně tvrdým oříškem. Proto mě velmi potěšil jejich zájem se s nimi blíže seznámit. Navíc všichni přijeli z poměrně velké dálky, což je obdivuhodné. S Lojzou se chovu těchto plemen věnujeme a já jsem navíc pověřen výukou adeptů. Návštěvníci měli v našich chovech možnost vidět osm bojovných plemen v několika barevných rázech a variantách, ale i v různých věkových kategoriích, což se jim na výstavách zřejmě nepoštěstí. Na jednotlivých zvířatech jsme si ukazovali, jak mají správně vypadat, ale i jaké se u nich objevují vady a navíc jsme je mohli porovnávat mezi sebou. Adepti si tak mohli udělat obrázek o větší škále zvířat oproti výstavám, na kterých většinou mohou vidět pouze několik kusů daného plemene a někdy ani to ne. Poté jsme si o zvířatech nevázaně popovídali, o jejich vlastnostech a způsobech chovu, takže adepti se téměř dokonale seznámili s celou skupinou bojovných plemen kura.

V mém chovu se mohli blíže seznámit s několika plemeny kachen, které také nejsou pro posuzovatele zrovna oblíbeným druhem. Opět je mohli mezi sebou porovnat a mohl jsem je upozornit na některá úskalí posuzování kachen.

Celá návštěva se nesla v přátelském duchu, udělali jsme si hezký den a adepti se necítili svázáni nebo pod nějakým tlakem, tak jako na oficiálním školení, či u zkoušek, kde se logicky někteří z nich částečně bojí autorit v podobě lektorů a zkoušejících. Myslím, že podobné návštěvy by pro ně mohly být velmi přínosné a takto se vyjadřovali i oni sami. Velmi si vážím jejich zájmu a domnívám se, že právě z takovýchto lidí, kteří se něco chtějí dozvědět i nad rámec adeptských povinností, by jednou mohli být skvělí posuzovatelé drůbeže. Držme jim palce.

Možná by tento kraťoučký článek mohl být tipem nejen pro adepty na posuzovatele drůbeže, ale i králíků, holubů a dalších zvířat. Domnívám se, že ve všech odbornostech se najdou posuzovatelé – skuteční odborníci, kteří rádi přijmou adepty na posuzovatele a věnují jim trochu ze svého času, čímž zvýší jejich rozhled a tím i kvalifikaci.

 

                                                                                  Miloslav Procházka